Meer over de Techniek-
en WetenschapsAcademie

De Techniek- en WetenschapsAcademie (TWA) is de STE(A)M-academie van
Hogeschool UCLL en is actief in Vlaams-Brabant en Limburg.
STE(A)M staat voor Science, Technology, Engineering, (Arts) en Mathematics

Over ons

Missie

Wij bieden een kwaliteitsvol STE(A)M-aanbod aan voor kinderen en jongeren. Op dit moment is er wereldwijd een grote vraag naar STE(A)M-profielen en daar wil de TWA een antwoord op bieden. Wij willen de jeugd van vandaag voorbereiden om de uitdagingen van morgen aan te gaan.

Visie

De TWA geeft kansen aan élk kind en élke jongere om STE(A)M te omarmen, met als doel de goesting naar meer aan te wakkeren. Workshops over robots programmeren, drones, 3D-printing, wetenschappelijke experimenten en eenvoudige techniek- en elektriciteitsprojecten zijn maar enkele voorbeelden. Kinderen en jongeren leren de soft en hard skills om sterk te staan in een wereld die constant verandert. Zo worden ze voorbereid om met een correcte mindset de uitdaging van een beroep dat vandaag nog niet bestaat, aan te gaan

STEM & STEAM

Binnen de Techniek- en WetenschapsAcademie gaan we uit van het STEAM-principe, met toevoeging van de A voor ‘Arts’. Hiermee tonen we het belang van creativiteit: kinderen gaan zelf op zoek naar oplossingen en moeten hiervoor soms out-of-the-box denken waarbij artistieke talenten benut worden om innovatief denken te genereren. Bovendien vormt kunst (of ‘Arts’) in de brede zin van het woord (design, muziek, ontwerp, …) een manier waarop STEM-vaardigheden tot uiting kunnen komen. Door in te zetten op STEAM integreren we kunst in de kern-STEM-onderwerpen en vullen we de hiaten op: STEAM is dus een aanvulling op en geen vervanging van STEM.

Over ons

Onze werking bestaat erin relevante en actuele onderwerpen en thema’s te vertalen naar interactieve workshops waarin onderzoekend en ontwerpend leren centraal staan. Alle activiteiten vertrekken vanuit de principes van onderzoekend en ontwerpend leren. Ze beschikken steeds over een informeel leerkarakter met de focus op prikkeling en verdieping. Van nieuwsgierigheid naar fascinatie, van fascinatie naar passie. Onze inhoudelijke expertise is terug te vinden in onze ervaring in de vertaalslag van onderwerpen binnen de STE(A)M-domeinen naar didactisch bruikbare workshops. Didactiek en pedagogie zijn hierin van essentieel belang.

Tijdens de schooluren kunnen klassen een STE(A)M-workshop komen volgen, leerkrachten kunnen zich inschrijven voor studiedagen en navormingen. Particulieren kunnen bij de TWA terecht voor naschoolse workshopreeksen, verjaardagsfeestjes en vakantiekampen. Op die manier wil de TWA de introductie van STE(A)M in kleuter-, basis- en secundair onderwijs bevorderen en tegelijk ook een aanvulling vormen op het bestaande STEM-curriculum voor de verschillende onderwijsniveaus.

Ontmoet het team

Eefje Van Wortswinkel

Coördinator

Dries Grosseels

Educatief medewerker

Wout Winters

Educatief medewerker

Lennert Brands

Educatief medewerker

Evelien Beyens

Educatief medewerker

Kirsten Vanderheyden

Administratief medewerker

Rudi Boelen

Onderzoeker & projectmedewerker

Ontmoet het team

Eefje Van Wortswinkel

Coördinator

Dries Grosseels

Educatief medewerker &
Verantwoordelijke naschoolse workshops

Wout Winters

Educatief medewerker &
Verantwoordelijke schoolse workshops,
verjaardagen en kampen

Lennert Brands

Educatief medewerker

Evelien Beyens

Educatief medewerker

Janna Dovas

Educatief medewerker

Rudi Boelen

Onderzoeker &
Projectmedewerker

Evy Kurent

Administratief medewerker