5 misverstanden over STEM die we graag de wereld uit helpen

31 januari 2021

STEM is overal. In de smartphones die we elke dag gebruiken, in de bruggen waar we over rijden, zelfs in het maken van een heerlijk ijsje. Toch merken we bij de Techniek- en WetenschapsAcademie dat er nog heel wat misverstanden bestaan over STEM-educatie. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Want STEM is niet alleen voor kinderen die “goed zijn in wiskunde” – het is voor iedereen. Ontdek hier vijf hardnekkige misverstanden die we maar al te graag de wereld uit helpen.


1. STEM is alleen voor jongens


Sorry, dat sprookje sturen we meteen het rijk der fabelen in. STEM-talent zit in élk kind. Zowel jongens als meisjes en alles er tussenin, zijn geboren onderzoekers, dromers en makers. Bij de Techniek- en WetenschapsAcademie zorgen we ervoor dat onze STEM-kampen, workshops en naschoolse activiteiten aantrekkelijk zijn voor iedereen. Van robots bouwen tot chemische tovertrucs: we zien meisjes minstens even hard schitteren als jongens. STEM heeft geen geslacht, alleen passie en nieuwsgierigheid. #GirlsInSTEM


2. STEM is saai


Als STEM saai lijkt, hebben we nieuws voor jou: dan heb je gewoon nog niet de juiste ervaring gehad. Bij ons is STEM allesbehalve stoffige theorie. Denk aan raketten lanceren, robotvoetbal spelen of geheime formules ontrafelen. STEM is allesbehalve saai! Het is één groot avontuur vol plezier en verwondering.


3. Je moet supergoed zijn in wiskunde om STEM te doen


Wiskunde kan handig zijn, maar het is niet de toegangspoort tot STEM. Geen Einstein in hart en nieren? Geen probleem. Bij ons draait STEM om proberen, ontdekken, soms (liefst) grandioos mislukken en dan juichen als het uiteindelijk wél lukt. Creatief denken, oplossingen zoeken en je verwonderen: dat is wat telt. En ja, een beetje plus en min kan erbij horen, maar zelfs dat brengen we op een super leuke manier.


4. STEM is alleen voor kinderen die al interesse tonen


Alsof kinderen geboren worden met een badge “I ♥ STEM” op hun voorhoofd... Nee hoor! Vaak zien we dat kinderen pas écht warm lopen voor techniek en wetenschap als ze het zelf mogen beleven. Daarom zetten we voluit in op kampen, naschoolse reeksen en workshops waarin kinderen alles mogen ontdekken op hun eigen tempo. STEM kan een passie zijn waarvan je op voorhand niet wist dat ze bestond. Verrassingen gegarandeerd!


5. STEM bereidt kinderen alleen voor op technische beroepen


Laat ons dat idee snel opbergen naast de faxmachines. STEM-skills zijn breed inzetbaar. Probleemoplossend denken, logisch redeneren, creativiteit en samenwerking zijn superkrachten die je overal kan gebruiken: in gezondheidszorg, onderwijs, media, kunst, ondernemen... noem maar op. STEM bereidt kinderen niet gewoon voor op een beroep, het geeft hen de tools om hun eigen pad te maken – waarheen dat ook leidt.


31 januari 2021
STEM staat voor Science, Technology, Engineering, and Mathematics (Wetenschap, Technologie, Engineering en Wiskunde). Het is een interdisciplinair onderwijsprogramma dat deze vier vakgebieden integreert in een samenhangende leerervaring. In plaats van ze afzonderlijk te onderwijzen, bevordert STEM de integratie van kennis en vaardigheden uit elk van deze domeinen, met de nadruk op praktische toepassing en probleemoplossing.